Monday, October 20, 2008

Kramnik - Anand mängud 4 ja 5

Neljas mäng oli puruigav. Anand tegi avanguga kohe selgeks, et tõelist võitlust ei tule. 7. a3 Kramnikut selles seisus võita pole võimalik, nojah kui nüüd just mobiil ei hakka tärisema vms. Teoreetiliselt valgel on natukene mugavam, mustal isoleeritud ettur ja valgel mõningane mäng selle vastu. Nagu Kramnik ise ütles, valge peab väga tähelepanelik olema, muidu haihtub paremus 1 ebatäpse käiguga. Pealegi on Kramnik seda avangut harjutanud mitmel korral Kasparovi enda vastu ja suuremaid probleeme pole kogenud. 11... Of5 oli huvitav, kuid seisuhinnangut see käik ei muuda (11...Of6 on põhiliin)
Mäng nr 5 Kramnikul valged ja mehed mängivad sama varianti, mida 3-s partiis. Seekord käis Anand 15...Vg8 (15... Od6 asemel). Lõhnab taas maiuspala järele. Siiani tundub, et matsh kulgeb selgelt Anandi tahtmist mööda.
Eluolust. Mõlemad mängijad elavad samas hotellis, u 3 km mängusaalist. Sealt tuuakse nad mängupaika eraldi, turvatud autodega. Hispaania suurmeister Illescase arvates näeb Kramnik väsinud välja. Kuigi Kramnik väitis, et ta on täiesti terve, võib hiljutine haigus siiani tema mängu mõjutada. Muidugi oli tal kõvasti mõtteainet pärast kolmandat partiid, mida siis valgetega teha?
Tegelikult peaks ettevalmistus matshi ajal jääma sekundantide õlule, Kramniku ülesanne on mängida.
Momendil kuulan ICC live raadiot, kus suurmeistrid Jon Speelman ja Ronen Har-Zvi kommenteerivad Kramnik - Anand mängu. Speelman on kunagine tippsuurmeister, kelle arusaamine malest on väga hea. Seevastu Har-Zvi on mõnus kloun. Poole ajast ta ei saa üldse aru, millest ta räägib. Mulle teeb ta igatahes kõvasti nalja. :-)
24. käik ja Kramnikul aega vähem, minu meelest päris mitu pehmet käiku ka teinud. Venelane peab kõiki oma kaitseoskusi kasutama, et ellu jääda.
Tundub, et Anand üritab odava trikiga tõmmata. Kui Kramnik sisse ei kuku, siis peaks venelasel kõik korras olema jälle.
Masendav, Kramnik kukkuski sisse, võib alla anda. Uskumatu.

No comments: