Wednesday, October 29, 2008

29.10.2008

Anand kaitses maailmameistritiitlit. Lõppskoor siis 6,5 -4,5. Minu kaalutlus läks täppi, Anand alustas täna e4-ga. Kramnik vastas sellele arusaadaval põhjusel c5-ga, sitsiilia Najdorf. Vene avangu või Berliini müüri variandid ei annaks mustale erilisi rünnakuvõimalusi. Anand valis ühe kõige ründavama variandi jätkates 0g5-ga. Edasi mängiti üsna vähekasutatavat varianti. Kramnik ei teinud just kõige õigemaid valikuid teravuse hoidmiseks ja lasi just Anandil initsiatiivi haarata. Kui lipud vahetatud, oli paremus Anandil ja Kramnik pakkus viiki, mis ühtlasi tähendas matshi lõppu ja Anandi võitu.
Mis siis lõpuks otsustavaks sai? Anandi võidud mustade malenditega näitasid selgelt kõva kodutööd ja ettevalmistust. Uuendused sellistes mängudes on väga olulised nii partii seisukohalt kui ka vastase psüühika kõigutamisel.
On selge, et mehed on tegelikult üsna võrdsed, aga antud hetkel oli Anand parem. Respect tema ees, võita senini võitmatut matshimängijat jääb kindlasti tema eluloos üheks tähtsamaks faktiks.
Nüüd jääb Anandil oodata endale vastast Kamsky-Topalovi matshi võitjast, kui see ikkagi toimub. Topalovi ja Anandi matsh oleks tõeline maiuspala.

Cap d`Agde

Täna algasid veerandfinaalid. ICC ülekannetest ei saanudki täpselt aru, kuidas veerandfinaali matshe mängitakse. Karpovi ja Caruana vahelises matshis tundus, et nad mängisid 4 partiid kiirmalet. Ivanchuki ja Radjabovi matshis aga 2 partiid kiirmalet ja pärast seda välkpartiid. Igal juhul said nendest matshidest edasi Karpov ja Ivanchuk. Karpov võitis Caruanat kaks korda mustadega, kaotas ühe ja viigistas valgetega. Ivanchuki ja Radjabovi 2 esimest partiid jäid viiki.
Välkmales alistas Vasja Radja 2-0. Ilmaasjata pole mees kahekordne välkmale maailmameister.

1 comment:

Anonymous said...

Minu meelest Kramnik päris võitmatu ikka ei ole. Shirovi käest sai kõvasti ketukat. Lekoga tegi viigi, Topaloviga läks tie-break'i peale. Kasparovit, tõsi küll õnnestus võita. A kui oluline see siis ikka on :)